Translate

About the blog

For the past forty-odd years I have pursued an interest in the Railways of Germany however as the end of the line beckons, I have returned to the railway that has always run past my home - the Southern.

Sunday, 18 December 2016

A trackplan develops

Progress update 

The workshop is 4,8m x 3m and rather than cram it full of track, a simple plan was developed based on the concept of a single track line in West Dorset. In turn, this idea was developed from Verwood, on a similar connecting line in East Dorset.



The baseboards are re-cycled from an earlier 1:45 layout and the track was removed but the scenery shapes were retained.



The trackbed was thoroughly steam cleaned and all rough surfaces prepared with a powerful industrial sander.

Today, the last piece of track was laid and the turnout motors installed, wired and tested. Steel track template were used to ensure smooth curves, no curves less than 1,2m, the average radius is 1,5m. 


To secure the track during construction #6 18mm Posidrive screws are used, once the track is tested, it will be painted, ballasted, then the Posidrive screws will be removed.
 
The wide meridian was originally for the island platform however it is being relaid with the regulation 50mm apart, the station building is just out of shot, bottom right. The open space on the left is a simple goods yard. 


The fiddleyard holds six trains, each track can accommodate one loco and six coaches.



The loop in the foreground is a spur, the storage sidings will be hidden behind a view blocker (below).


2 comments:

  1. Although not unknown, the location of the signal-box beyond one end of the loop seems unlikely. Given that on 'minor' lines the signalman often did other duties in-between trains, and so the tablet instruments /might/ have been in the station building, then it would not be desirable for him to have to walk too far to his box. Also a 'mid-way' location reduced the likelihood that one end of the loop would be beyond the limits for mechanical working and would need to be controlled by a ground-frame, though even Verwood itself required done. Noting the blog date, is that still the current thinking?

    ReplyDelete
  2. Since the initial posting in December 2016, the Signal Box was relocated within the loop at the opposite end of the station.

    ReplyDelete

Your comments are welcome but try not to be anonymous.